Tillfällig mobil bredbandslösning tills fibernätet är klart

De medlemmar som idag har en fast bredbandslösning via ADSL har under maj månad fått brev från Quadracom networks om att denna tjänst kommer att tas ur bruk den 30 juni. Detta innebär att ni som har denna lösning kommer att stå utan bredbandsuppkoppling efter den 30 juni och fram tills vårt fibernät är tagit i drift framåt årsskiftet 2015.

För att inte stå utan bredbandsuppkoppling under denna period finns olika mobila lösningar och teknisk utrustning att använda. Vi har tidigare informerat om det erbjudande som Net at Once har lämnat, men vill med denna information lämna ytterligare förslag på alternativ och lämplig teknisk utrustning för att lösa er temporära bredbandsuppkoppling.

Vad man ska välja för operatör beror dels på priset, men inte minst på vilken teckning den valda operatören har där jag har min fastighet. Det är därför svårt att lämna något generellt råd. Några i styrelsen har provat och valt mobilt bredband från Telia vilket har visat sig ha relativt bra täckning där vi provat, men kan inte garantera att det är det bästa just där du har din fastighet.

Den största begränsningen med ett mobilt bredband, utöver att täckningen inte är så bra överallt på landsbygden och att hastigheten är beroende av hur många som använder tjänsten samtidigt, är att leverantörerna har satt upp en begränsning i hur mycket data som man får ladda ner per månad. Vanligen betalar man för 5, 20, 50 eller 100 GB datamängd per månad och hamnar då på en månadskostnad på mellan 99-399:-/månad. Hur mycket detta räcker till är svårt att säga, men om man tittar på film via SVTPlay, Netflix, Viaplay eller liknande tjänster kan man räkna med att det går ca 1 GB/tim. Detta innebär att 10 GB räcker till ca 10 timmars film, d.v.s. ca 20 minuters film/dag. Lyssnar man på musik via t.ex. Spotify så går det åt ca 100 MB/tim, vilket innebär att 10 GB räcker till ca 100 timmars musik eller ca 3,5 timmar/dag. Är man sedan flera i familjen som använder det mobila bredbandet så tickar datamängden snabbt iväg.
Läs mer om datamängder på: http://bredbandsleverantorer.se/datamangd link

Abonnemang                                       

Erbjudande från Telia gäller t.o.m. 16/8 och måste beställas på telia.se
http://www.telia.se/privat/bredband/abonnemang-kontantkort/produkt/telia-mobilt-bredband link

Mobilt bredband 3G/4G

Telia mobilt bredband – 6, 20 eller 40 GB/månad
Startavgift 0:-, 1 månads uppsägningstid

Hastigheten är i normalfallet 10-40Mbit/s upp till 100 Mbit/s i 4G-nätet.
Normalhastighet i 3G nätet 2-10Mbit/s upp till 32Mbit/s.

6 GB             99:-/månad
20 GB          199:-/månad
40 GB          299:-/månad

 

Motsvarande alternativ finns även hos t.ex. Tele2

Beställs på: http://www.tele2.se/handla/mobilt-bredband-4g/ link

5 GB             99:-/månad
20 GB          149:-/månad
50 GB          249:-/månad

Förslag på lämplig utrustning

 Alternativ 1 

  mobilt_1 Huawei E3372
3G/4G USB-modem för anslutning till en stationär eller bärbar dator. Ca 745:- (hos Dustinhome.se) 

Alternativ 2

mobilt_2 Huawei E3372 + D-Link DWR-116
3G/4G USB-modem + trådlös router för anslutning av både stationär dator (4 portar) med kabel samt trådlöst WiFi för bärbara datorer, surfplattor och smartphone. Ca 745:- + 349:- = 1094:- (hos Dustinhome.se)

 Alternativ 3

mobilt_3 D-Link DWR-921
Trådlös router med inbyggt 3G/4G-modem för anslutning av både stationär dator (4 portar) med kabel samt trådlöst WiFi för bärbara datorer, surfplattor och smartphone. Ca 1789:- (hos Dustinhome.se)

>Förslag på prisvärda mobila lösningar PDF-Icon